Polterabend med Linedance

Har du brug for at sætte lidt ekstra skub i en polterabend? En times workshop i linedance ville være et ideelt valg til at sørge for dette lille ekstra skub. Linedance sætter skub i ethvert selskab, man kan simpelthen ikke lade være med at grine og more sig.

Hop i westerntøjet, sæt gang i musikken og vær beredt med både digitalkamera såvel som videokamera. Vælger du at arrangere linedancing til din ven eller venindes polterabend, er du sikker på at arrangere en mindeværdig dag, der bestemt ville kunne huskes for en uhyre underholdende dag.

Hvad er linedance?

Linedance (eller linedance - kan staves på begge måder) er en danseform, der er stærkt inspireret af country og western-stilen.

Hvis blot der ses bort fra tags og restarts, så er linedance faktisk blot en repetering af de samme trin fra start til slut af en hel melodi - meget ensformigt. Typisk består dansen af 32, 48 eller 64 taktslag af musikken, hvorefter dansen blot starter forfra med samme trin igen.

Det er dansen gentagen af præcis samme dansetrin, der gør linedance til en unik form for dans. Det er samtidig også dét, der adskiller linedancing fra moderne hip-hop eller freestyle, der ofte ses i moderne musikvideoer samt øvrige danse, som til forveksling kunne ligne linedance. Og selvom der er restart og tags, så er det stadig de gentagne trin der kendetegner linedance.

Hvor stammer linedance fra?

Oprindelsen af linedance skal findes blandt folkedanse som blandt andet kædedans, hvor man står et vilkårligt antal mennesker på række overfor hinanden (som danske kædedanse kan blandt andet nævnes Åh Susanne og Skomagerdrengen). I England findes lignende kædedanse således også, og det er disse kædedanse, der er blevet medbragt da englænderne emigrerede til USA. De oprindelige beboere i USA, indianerne, havde tilsyneladende også en kendskab til en række kædedanse, der blev sammensmeltet med englændernes dans til det, der i dag kendes under navnet linedance.

Det er også line dance, der var den tidligste indflydelse på western og country-dans, der er den amerikanske form for folkedans, hvor der danses i cirkler såvel som på række. Dog betegnes linedance af ikke-amerikanere som en dans, der danses uden en partner, hvorimod amerikanerne betegner linedance som en dans, der danses med mindst en partner.

I øvrige områder af USA blev englændernes dans også taget godt imod, men her mundede dansen ikke ud i linedance, men derimod en dans, der blev kendt under navnet “contra-dans”. Country-dans er en dans hvor man former to linjer, typisk mænd i den ene række, og kvinder i rækken overfor. Både contra-dans og country-dans havde træk, der er ualmindeligt typiske for linedance, men det er først i 1960‘erne der findes en dans, der virkelig minder om linedance.

Nutidens linedance

Tilbage i 1992 var Billy Ray Cyrus blevet enig med sig selv om at han ville skifte musikgenre  fra country til en mere poppet udgave af hans musik, hvilket desuden er noget mange har gjort siden. Som en del af hans promotion af hans nye musik spurgte han Melanie Greenwood, om hun ville koreografere en dans til hans sang Achy Breaky Heart.

Både sangen såvel som dansen blev et kæmpe hit, og på trods af at sangen ikke længere er populær, er linedance konverteret fra at være endnu en discodans til at være en uhyre velkendt dans med stor succes - alle vidst pludselig hvad linedance var.

Overalt i Europa, USA og Australien startede man klubber hvor man kunne lære linedance og hvor man kunne samles om denne nyfundne form for dans.