Polterabend med Skydning

Skydning er sandsynligvis en aktivitet, der appellere mest til mænd, men det kan naturligvis også være, at der sidder en veninde, der ønsker at arrangere en polterabend med skydning for at prøve venindens grænser af.

Der findes forskellige skydevåben, der bruges til skydesport (hvilket er de samme skydevåben, der bruges til polterabend og øvrige events). Der findes dog også eventvirksomheder, der arrangere skydning med rigtige våben, såsom AK47, Sniper Riffel, ShotGuns og Glocks.

Hvad er skydesport?

Skydesport (også blot kaldt skydning) har historisk set uhyre gamle rødder, i både civil såvel som militær sammenhæng. Skydning er opdelt i forskellige discipliner, der alle afhænger af både våbentype samt afstand.

Skydesport har været en del af de moderne olympiske lege siden 1896, hvor Danmark gjorde det ganske fortrinligt og vandt hele tre medaljer i skydning. Dog blev skydning ikke en del af programmet ved sommer-OL i 1904 og heller ikke i 1924. Desuden findes der en afgren af skydning kaldet skiskydning, der har været en fast disciplin ved vinter-OL siden 1960.

Hvad er reglerne for skydesport?

Uanset hvilken skydesport, der vælges, så følger skydekonkurrencer et bestemt format. Ved hver skydekonkurrence er der en stor indledende runde med flere serier af mange skud, der derefter opfølges af en finalerunde med få skud. Ofte affyres der cirka 120 skud af hver enkelt deltager i de indledende runder. Typisk går de otte bedste videre til en finalerunde, hvor der typisk skydes ti skud.

Uanset om der benyttes gevær eller pistol i skydekonkurrence, så må våbenet ike hvile på noget fast, der kan give skyderen støtte. Skydevåbenet skal derimod holdes af udøveren, når der skydes. Der findes kun en afgren af skydning, hvor det er tilladt at benytte forstørrelse, hvilket er når der med luftriffel skydes mod et bevægeligt mål. I alle andre skydekonkurrence er det strengt forbudt at benytte sig af et våben med forstørrelse.

Hvilket udstyr benyttes til skydning?

Naturligvis benyttes der et våben, men udover dette kan skytten bærer en fuldstændig valgfri beklædning. Dog kræves det, at der i skeet på jakken skal være angivet en linje, der indikere hoftelinjen, da dommerne ellers ikke har mulighed for at se om geværet under denne i udgangspositionen.

Dog benyttes der andet beklædning ved skydning med rifler. Beklædning ved denne disciplin er læder og kraftig kanvas, der benyttes for at kunne aflaste specielt knæ og ryg. Der findes naturligvis en lang række specifikationer for denne beklædning.

Det er desuden også tilladt at benytte sig af en øjenblænde til at dække det øje, der ikke bruges af skytten til at sigte med. Øjenblænden benyttes for at forhindrer skytten i at blive distraheret hvis det skulle hænde at noget bevægede i kanten af deres synsfelt.

Skydning til en polterabend - hvordan foregår pistolskydning?

Når alle tilmeldte deltagere er dukket op, startes dagen med en kort introduktion i håndtering af en pistol, så det sikres at alle kommet sikkert igennem dagens skydning.

Hvordan det foregår præcist, er naturligvis noget, der afhænger af hvor du vælger at arrangementet skal foregå, men som oftest starter selve skydningen med 15 prøveskud med en .22 pistol på 15 meters afstand. Efterfølgende får deltagerne 10 skud på en ny skive, der typisk indgår i en lille konkurrence.

Efterfølgende er der mulighed for at skyde med en pistol samt en revolver af en smule større kalibre - du kan muligvis vælge mellem en 9mm pistol eller .38 revolver. Med disse våben affyres 2 x 5 skud, hvilket er 5 skud med 9mm pistolen samt 5 skud med .38 revolveren.

Der vil naturligvis være erfarne instruktører til stede under skydningen.