Polterabend med Mavedans

Ønsker du at arrangere en god polterabend for en ven eller veninde, der inkludere fælles oplevelse, der sørger for, at I kan grine sammen og blive udfordret på samme tid? Hvorfor så ikke prøve mavedans?

Mavedans til polterabend - energisk og underholdende danseform

Få en underholdende introduktion til mavedansens univers og skab et minde, der holder ved resten af livet. Den kommende brud eller brudgom vil typisk blive udstyret med et lånt kostume, og resten af de tilstedetværende vil få tildelt et møntbælte (et raslebælte om hofterne).

Der findes både traditionel mavedans, spansk/arabisk mavedans (mavedans kombineret med spansk fyrighed) samt Bellydance Fusion (mavedansk krydet med jazzbalet moves). Mavedans er det danske udtryk for orientalsk dans.

Der er ingen tvivl om at de absolut mest kompetente mavedansere stammer fra Egypten, Libanon, Tunesien, Marocco, Syrien og Tyrkiet. Dog er mavedans en forbudt aktivitet i nogle Mellemøstlige lande af kulturelle årsager, hvorimod dansens er snarere er en ny fritidsinteresse; her i blandt i Danmark. Her i landet er der en del kvinder samt en mindre majoritet af mænd, der danser mavedans på fritidsplan.

Hvad er mavedans?

Det siges at mavedans er én af de ældste danseformer, der kendes til i dag. Dansen stammer oprindeligt fra det gamle Persien, Nord Afrika samt den arabiske halvø, der var den vigtigste indflydelse på mavedans - dog danses mavedans også i både Tyrkiet og på Balkan. 

Hvert af disse lande har sine egne dansetraditioner, der kan variere uhyre meget fra egn til egn. Faktisk variere dansetraditionerne så meget, at der kan dokumenteres mere end 100 stilarter. Udover dette, har hver landsby ofte også sine helt egne og unikke traditioner i forhold til både bevægelser, trinvariationer, dragter, musik og udtryk. 

Mavedans blev bragt til Europa i 1800-tallet af en række europæiske rejsende, der havde besøgt Orienten. De rejsende havde aldrig set en lignende dans, der indeholder bevægelser med underkrop og bækken på samme måde som mavedanserne. Europæerne døbte dansen mavedans (bellydance på engelsk, danse du Ventre på fransk og Bauchtanz på tysk) grundet deres fascination af den bølgende mave. Dansen kaldes for raqs sharqi på arabisk, der direkte oversat til dansk betyder orientalks dans.

Dog misforstod europæerne konceptet bag dansen, da de mest brugte dele af kroppen er bækkenet og hoften, så det er bestemt ikke blot maven der benyttes, dog danser både mave, skuldre, hoved, arme og hænder også med.

Mavedans som alternativ til aerobic og fitness

I dag benyttes mavedans som et alternativ til både fitness og aerobic, og danseformen kan også sagtens erstattet begge ovenstående motionsformer. Modsat både fitness og aerobic, er mavedans utrolig skånsomt mod både knæ og ryg, og mavedans kan desuden danses af enhver - uanset deres kondition. Der kræves en forudsætninger for mavedans - udover lysten til det.

Når du danser mavedans er hele kroppen i bevægelse; du træner både kondition, smidighed, muskelstyrke samt koordination på én gang. Især ryg-, side- og mavemusklerne bliver hurtigt smidige og spændstige, hvilket også er grunden til mange kvinders interesse for mavedans. Desuden er den energiske dans med til at øge kroppens blodcirkulation, hvilket er med til at forebygge blodpropper såvel som hjerte-karsygdomme.

Hvordan foregår mavedans til polterabend?

Først og fremmest iklædes dagens hovedperson et kostume, hvorefter alle tilstedeværende vil blive undervist de grundlæggende trin og bevægelser indenfor mavedans. Efterfølgende sammensættes de enkelte trin til et lille show, der skal danne rammer for et show, som slutter aktiviteten af.

Mavedans er en utrolig energisk dans, der kan få enhvers puls i højeste gear. Vælger du at arrangere mavedans for en kommende brud eller gom, kan du være forberedt på en time fyldt med sjov, spas og uforglemmelige minder.